Esther Ouwehand heeft het

Het zou een onmogelijke opdracht zijn. Het boegbeeld van de Partij voor de Dieren -Marianne Thieme- vertrok na jarenlang noest pioneerwerk in de oppositie in de Tweede Kamer. En daar was haar opvolgster Esther Ouwehand de nummer 2. Uit de schaduw moest deze kleine Leidse, immer gekleed in tweedehandskledij en nu vol in de schijnwerpers van pers en media. Dat zou een stap terug zijn. Maar zie, niets is minder waar. Esther heeft het. De Koningin is dood, leve de Koningin.

Moeilijke boodschap

Wat is het dan, dat mevr. Ouwehand zo goed ligt bij een groeiend aantal Nederlanders? De boodschap van de Partij voor de Dieren is niet één van de makkelijkste: om toekomstige rampen (ver in de toekomst) maar ook pandemieën (dichterbij) te voorkomen zullen we ons huidige economisch stelsel moeten veranderen. Dat is voor velen abstract en al snel omgeven met ideeën als welvaart inleveren, geen vlees meer mogen eten, minder dit, minder dat….Nu maatregelen nemen om toekomstige generaties te helpen raakt aan een eigen grens. Namelijk die van empathie voor anderen die we niet kennen en waar je nu dingen voor moeten laten. Of: ‘zij redden zichzelf maar’. De nummer 1 van lijst 9 legt het hier uit in een video


Sterk optreden

Esther Ouwehand is ten eerste een benaderbaar mens. De afstand tussen haar en de ‘gewone burgers’ is er eigenlijk niet. Geen Dikke BMW, geen dure cocktailjurkjes, geen chique taalgebruik. Ze zou je buurvrouw kunnen zijn. Gewoon met de trein, schoenen uit en doe maar gewoon. Het is deze warme persoonlijkheid die resoneert bij haar kiezers en iedereen die kennis maakt met deze goedlachse, wat schalkse vrouw.
Daarbij is ze authentiek: in alles is ze compleet zichzelf. Geen maniertjes, debattrucjes of rare bokkesprongen. Esther houdt van Hard Rock zoals Black Sabbath, u heeft er waarschijnlijk nooit van gehoord maar wat maakt het uit.
De derde reden waarom ze met vlag en wimpel slaagt voor deze verkiezingen is dat ze competent is. Alles draait om het programma en de visie: daar wijkt ze niet vanaf. Of het nu gaat om woningnood, de zorg of afschaffen van de bioteelt. Het is rechtlijnig en herkenbaar. Inhoudelijk sterke argumenten die ze met overtuiging brengt. Steeds meer mensen lijken vatbaar voor het concept Plan B. Heel voorzichtig schuiven partijen die kant op. En daar heeft Esther aan meegewerkt.

No Comments Yet

Leave a Comment